perjantai 17. lokakuuta 2014

Vaihteeksi klassista musiikkia. Silent rules never been said - nor upgraded.

Käytiinpä keskustelua taannoin Taivaan Valot -konsertin jälkeen siitä, miksi kesken klassisen musiikin konsertin ei saa taputtaa?  Rva K kuunteli samaisessa konsertissa haltioissaan Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin soittamaa Brahmsin Jousisekstetto G:tä ja spontaanisti taputtaa päräytti innoissaan heti musiikin tauottua. Ihanaa! Vaan muutaman sekunnin sadasosan jälkeen tajusi, -Väärin! Eihän tässä kohden saanut taputtaa. Vieressä istunut rouva katsoi hieman nenänvarttaan pitkin mokaani. Ei ollut Rva K yksin mokansa kanssa. Moni joukossa taputti.

Toisen osan jälkeen Rva K pinnisti ja muisti olla taputtamatta. Moni muu yritti vielä, siihen saakka kunnes yleisöstä kuului "SHhhhh!" Joku saattoi vilpittömästi vain suhauttaa opetusmielessä -ehkä tietäen, että salissa oli paljon pienten toisella puoliajalla esiintyvien alakoululaisten vanhempia. Saattoi olla monelle ensikosketus klassisen musiikin konserttiin. Tai sitten ei -mene ja tiedä.

But why oh why?

Rva K hykertelee hiljaa mielessään törmättyään tänään Baldur Brönnimannin pohdintaan aiheesta blogissaan (kiitos Facebook-ystävälle linkin jakamisesta!). "My thoughts exactly", hän ajattelee ja tirauttaa melkein taputukset ääneen eri tekstin osien välissä ;) Tekstiä voi lämpimästi suositella lukaistavaksi, sillä siinä punaisena lankana on osittain juurikin ääneen sanomattomat säännöt konserttikäyttäytymisestä, joita kukaan oikeastaan ei voi tietää, jollei joku niitä kerro ensin. Mutta toisaalta, voidaanko unohtaa turhat kankeudet ja vain nauttia ihanista sävelistä, jokainen omalla tavallaan? Kunhan ei kanssakuuntelijoiden nautintoa tahallaan häiritse. Mitä tuumaisit moisesta?

Ja hei - Rva K taputtaa taatusti konsertissa mennen tullen ja palatessa, jos orkesteri virittää takahuoneessa soittimiaan aina konsertin alkuun saakka (Brönnimann, such a GREAT idea!)

Upea konsertti! Olisi ansainnut taputuksen joka väliin :D

Brahms: Jousisekstetto G
Nordgren: Taivaanvalot, op. 63

Sakari Oramo, joht.
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Meeri Pulakka, sopr.
Markus Nykänen, tenori
Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro, valm. Kari Pappinen
Mäntykankaan musiikkiluokkien kuoro, valm. Anne Luomala, Lea Ridanpää & Hannu Moilanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit!

-Rva K